Grote Markt 12, 9600 Ronse

Programma

Fiertelommegang van Sint-Hermes

Programma

In de middeleeuwen kwamen vanuit alle streken geesteszieken op bedevaart naar Ronse, om genezing te vinden bij hun patroon Sint-Hermes. Om die genezing te krijgen werd een fysieke tegenprestatie (dagwandeling) verwacht. Zo ontstond voor de Ronsenaars de Fiertelommegang, een jaarlijkse dagtocht van 32,6 kilometer.

Via onderstaande kaart kan je het gehele Fiertelparcours zien. Klik er op om van start te gaan.

Interactieve kaart bedevaart

Zaterdag

Tijdens de Fiertel maak je kennis met de natuur en weidse vergezichten die de Oost-Vlaamse en Henegouwse getuigenheuvels ons bieden. Wil je het parcours van de Fiertel ook op een ander tijdstip verkennen dan kan dit via de Hermesroute. Dit fietstraject komt voor een groot deel overeen met de Fiertelommegang. Beide routes zijn een ideale kennismaking met de stad, de prachtige Vlaamse Ardennen, de Pays des Collines en een mooi stukje taalgrensgebied. Het parcours en de programmatie van de processie kan je vinden op volgende pagina.

12.00 uur:

Feestelijk klokkengeluid vanop de toren van de Sint-Hermesbasiliek en kanongebulder in het Bruulpark.

15.00 uur:

Traditionele uitgang van Trommel en Fluitje.

17.00 uur:

Plechtige Eucharistieviering opgedragen ter nagedachtenis van de overleden Fiertelbedevaarders in de Sint-Hermesbasiliek. Na de H. Mis is er een processie met het reliekschrijn van Sint-Hermes in de basiliek.

Zondag

07.00 uur:

Plechtige Pontificale Fiertelmis in de Sint-Hermesbasiliek.

08.00 uur:

CEREMONIE VAN DE PLECHTIGE AANVRAAG VAN HET SINT-HERMESSCHRIJN door de Burgemeester aan ZEH Rector op het voorplein van de basiliek.

08.10 uur:

Vertrek van de bedevaart vanop de Kleine Markt via Kaatsspelplein, Priestersstraat, Hospitaalstraat, Grote Markt, Peperstraat, Rooseveltplein richting Wijnstraat.

08.25 uur:

Wijnstraat, ter hoogte van de Schipsstraat, terugkeer van de Geestelijkheid naar de Sint-Hermesbasiliek. Verandering van processie- naar marsmuziek. De Fiertelmars weerklinkt. De bellenklank verandert eveneens van processie- naar marstempo.

08.40 uur:

EKKERGEM: eresaluut van de Brandweerharmonie. De Burgerlijke Overheid neemt plaats in de voorbehouden koetsen (Broecke).

08.55 uur:

Kort oponthoud aan de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op de Kruisstraat en aan Châlet de la Cruche (2,5 km).

09.45 uur:

LOUISE-MARIE (7 km): verering van de relieken in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette. Rustplaats voor de bedevaarders.

10.37 uur:

OUDE GENDARMERIE: vluchtherdenking van 1724 en heldhaftig verweer van de ruiters van Saint-Sauveur en Roborst tegen de Geuzen (Protestanten). De bellenklank houdt op en men loopt over een afstand van 150 m met het reliekschrijn.

10.50 uur:

KAPEL ONZE-LIEVE-VROUW VAN LORETTE: Het Sint-Hermesschrijn wordt processiegewijs de kapel binnengedragen, gevolgd door een kort gebed en de zegen.

11.10 uur:

SCHOONBOEKE (10 km): kort gebed aan de veldkapel.

11.47 uur:

PLACE A L’AULNOIT (Ellezelles 12,5 km): kort gebed aan het kruisbeeld.

12.05 uur:

KAPEL VAN TOMBELLE (Ellezelles 13,5 km): stilstand van de Fiertel en kort gebed.

12.20 uur:

HOEVE HARDY (15,5 km): doorgang door de akkers. De rijtuigen volgen de gewone weg.

12.40 uur:

KAPEL CROIX-OU-PILE (Saint-Sauveur 16,5 km): de bedevaarders stappen driemaal rond de kapel. Het schrijn wordt processiegewijs de kapel binnengedragen. Kort gebed. De Fiertel is halverwege.

13.10 uur:

GROENENBOOM: stopplaats met gelegenheid voor een verfrissing.

13.45 uur:

Erkentelijkheidsceremonie KRUISBEELD WATTRIPONT (grens Ronse - Wattripont 21 km) Overhandiging van een peperkoek door de Burgemeester van Ronse aan de Prins van Béthune, afstammeling van Gérard de Waudrupont. Deze ceremonie herinnert aan de feodaliteit, toen de Heer van Waudrupont leenheer van Ronse was.

14.30 uur:

RUSSEIGNIES (24 km): Plechtigheid in de Sint- Amanduskerk: het schrijn wordt afgehaald door de lokale Geestelijkheid en ter verering opgesteld. Om 15.00 uur: plechtig lof.

15.45 uur:

SINT-HERMESHOEVE (Russeignies): de oude cijnshoeve van Wadimont, toebehorend aan het Sint-Hermeskapittel. Herinnering aan de gastvrije ontvangst van de Fiertel door het Kapittel.

16.25 uur:

Doortocht aan het vroegere Provinciaal Instituut Eynsdaele (27 km).

17.00 uur:

Halte aan Châlet de la Cruche.

17.10 uur:

Halte aan de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (Kruisstraat).

17.45 uur:

Vertrek van de historische processie, gevolgd door de Gilden, het terugkerende reliekschrijn van Sint- Hermes, Kerkelijke en Burgerlijke overheid, genodigden en de massa aan bedevaarders en ruiters.

18.30 uur:

Plechtig TE DEUM in de Sint- Hermesbasiliek met verering van de relieken.

© 2020 Fiertelcommité