preloader

Het Fierteljaar in een notendop

Traditioneel wordt het Fierteljaar geopend op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart met een Eucharistieviering, gevolgd door de processie met de relieken in de basiliek. Op de vooravond van de Drievuldigheidszondag wordt in de Eucharistieviering aandacht geschonken aan de overleden Fiertelbedevaarders met een processie in de kerk.
De Heilige Eucharistieviering op Drievuldigheidzondag gaat door om 7 uur  en wordt opgedragen aan de Fiertelbedevaarders. Traditioneel wordt de noveen afgesloten op de tweede maandag na Drievuldigheidszondag. Liturgisch gesproken is de herdenking van de marteldood van Sint-Hermes op 28 augustus even belangrijk. De zondag na 28 augustus wordt het Fierteljaar afgesloten.

Tijdens de Fiertel maak je kennis met de natuur en weidse vergezichten die de Oost-Vlaamse en Henegouwse getuigenheuvels ons bieden. Wil je het parcours van de Fiertel ook op een ander tijdstip verkennen dan kan dit via de Hermesroute. Dit fiets- en wandeltraject komt voor een groot deel overeen met de Fiertelommegang. Beide routes zijn een ideale kennismaking met de stad, de prachtige Vlaamse Ardennen, le Pays des Collines en een mooi stukje taalgrensgebied.

Zaterdag 14 juni 2025

11:00
Beiaardconcert vanop de belforttoren van de Sint- Hermesbasiliek.
12:00
Feestelijk klokkengeluid vanop de toren van de Sint-Hermesbasiliek en kanongebulder in het Bruulpark.
14:30
Traditionele uitgang van Trommel en Fluitje.
17:00
Plechtige Eucharistieviering opgedragen ter nagedachtenis van de overleden Fiertelbedevaarders in de Sint-Hermesbasiliek. Na de H. Mis is er een processie met het reliekschrijn van Sint-Hermes in de basiliek.

Zondag 15 juni 2025

07:00
Plechtige Fiertelmis in de Sint-Hermesbasiliek.
08.00
CEREMONIE VAN DE PLECHTIGE AANVRAAG VAN HET SINT-HERMESSCHRIJN door de Burgemeester aan ZEH Rector op het voorplein van de basiliek.
08:10
Vertrek van de bedevaart vanop de Kleine Markt via Kaatsspelplein, Priestersstraat, Hospitaalstraat, Grote Markt, Peperstraat, Rooseveltplein richting Wijnstraat.
08:25
Wijnstraat, ter hoogte van de Schipsstraat, terugkeer van de Geestelijkheid naar de Sint-Hermesbasiliek. Verandering van processie- naar marsmuziek. De Fiertelmars weerklinkt. De bellenklank verandert eveneens van processie- naar marstempo.
08:40
EKKERGEM: eresaluut van de Stedelijke Brandweerharmonie. De Burgerlijke Overheid neemt plaats in de voorbehouden koetsen (Broecke).
08:55
Kort oponthoud aan de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op de Kruisstraat en aan Châlet de la Cruche (2,5 km).
09:45
LOUISE-MARIE (7 km): verering van de relieken in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette. Rustplaats voor de bedevaarders.
10:37
OUDE GENDARMERIE: vluchtherdenking van 1724 en heldhaftig verweer van de ruiters van Saint-Sauveur en Roborst tegen de Geuzen (Protestanten). De bellenklank houdt op en men loopt over een afstand van 150 m met het reliekschrijn.
10:50
KAPEL ONZE-LIEVE-VROUW VAN LORETTE: Het Sint-Hermesschrijn wordt processiegewijs de kapel binnengedragen, gevolgd door een kort gebed.
11:10
SCHOONBOEKE (10 km): kort gebed aan de kapel.
11:47
PLACE A L’AULNOIT (Ellezelles 12,5 km): kort gebed aan het kruisbeeld.
12:05
KAPEL VAN TOMBELLE (Ellezelles 13,5 km): stilstand van de Fiertel en kort gebed.
12:20
HOEVE HARDY (15,5 km): doorgang door de akkers. De rijtuigen volgen de gewone weg.
12:40
KAPEL CROIX-OU-PILE (Saint-Sauveur 16,5 km): de bedevaarders stappen driemaal rond de kapel. Het schrijn wordt processiegewijs de kapel binnengedragen. Kort gebed. De Fiertel is halverwege.
13:10
GROENENBOOM: stopplaats met gelegenheid voor een verfrissing.
13:45
Erkentelijkheidsceremonie KRUISBEELD WATTRIPONT (grens Ronse - Wattripont 21 km). Overhandiging van een peperkoek door de Burgemeester van Ronse aan de Prins van Béthune, afstammeling van Gérard de Waudrupont. Deze ceremonie herinnert aan de feodaliteit, toen de Heer van Waudrupont leenheer van Ronse was.
14:30
RUSSEIGNIES (24 km): Plechtigheid in de Sint- Amanduskerk: het schrijn wordt afgehaald door de lokale Geestelijkheid en ter verering opgesteld. Om 15.00 uur: plechtig lof.
15:45
SINT-HERMESHOEVE (Russeignies): de oude cijnshoeve van Wadimont, toebehorend aan het Sint-Hermeskapittel. Herinnering aan de gastvrije ontvangst van de Fiertel door het Kapittel.
16:25
Doortocht aan het vroegere Provinciaal Instituut Eynsdaele (27 km).
16:30
Beiaardconcert vanop de belforttoren van de Sint- Hermesbasiliek.
17:00
Halte aan Châlet de la Cruche.
17:10
Halte aan de kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes (Kruisstraat).
17:45
Vertrek van de historische processie, gevolgd door de Gilden, het terugkerende reliekschrijn van Sint- Hermes, Kerkelijke en Burgerlijke overheid, genodigden en de massa aan bedevaarders en ruiters.
18:30
Plechtig TE DEUM in de Sint- Hermesbasiliek met verering van de relieken.

Kaart

Hieronder kan je een interactieve kaart vinden die de volledige bedevaart nog eens visualiseert.

Daarnaast vind je de bedevaart gevisualiseerd in hoogte waarop je het parkoer volledig kan bekijken en de stijle heuvels kan ontdekken.