Grote Markt 10, 9600 Ronse

Videos

Fiertelommegang van Sint-Hermes te Ronse ook beter bekend als de Fiertel

Door de jaren heen

Bekijk hier de video’s die door de jaren heen  de Fiertel mooi in beeld hebben gebracht

Fiertelommegang

De Fiertel in Ronse: een eeuwenoude traditie, maar nog springlevend. Ontdek hier het verhaal van De Fiertel! Elke eerste zondag na Pinksteren wordt het schrijn met de relieken van de heilige Hermes, de patroonheilige van de stad Ronse, zo’n 32,6 km rond de grenzen van de stad gedragen. De traditie wil dat iedereen die zich binnen de cirkel bevindt, zo beschermd wordt tegen geestesziekten. De Fiertelommegang is een historische gebeurtenis en één van de belangrijkste evenementen in Ronse. Het is een gezonde traditie waar jaarlijks duizenden enthousiaste Ronsenaars en sympathisanten aan deelnemen. Een historische processie doorheen de centrumstraten, gevolgd door het Fiertelschrijn en de bedevaarders, sluit deze ommegang af.

Fiertel Ommegang 1928

Made by Icarus Projects

Fiertel Ommegang 1953

Een uniek Fierteldocument uit 1953 is opgedoken uit oude BRT archieven.

Fiertel Ommegang 2006 -2012

Deze sfeerfilm wil het authentieke en de ziel van de eeuwenoude Fiertelommegang op een originele manier weergeven. De opnames van de film werden gemaakt van 2006 tot 2012. Voor de muziek werd gekozen voor oud-middeleeuwse pelgrimsmuziek en rasechte Fiertelmuziek uit Ronse, herkenbaar voor elke stadsgenoot. U kunt hier naar de integrale versie kijken. Milo Van Driessche.

Fiertel Ommegang 2016

De Ronse Fiertel editie 2016 ging gepaard met veel regen. Volg in deze 9 minuten video vanop ‘de eerste rij’ (als volger achter het St Hermes reliekenschrijn) de processie langs de grenzen (en soms erover) van de stad Ronse

© 2020 Fiertelcommité